TIPS & ADVIES

Modernisering concurrentiebeding

Uit onderzoek is gebleken dat veel werkgevers het concurrentiebeding als standaardbepaling in de arbeidsovereenkomst opnemen. Dus ook wanneer hier niet direct een aanleiding of noodzaak toe bestaat. Dat is echter niet de bedoeling van de wet. Door het concurrentiebeding wordt het werknemers moeilijk gemaakt om te veranderen van baan waarmee zij beperkt worden in hun vrije arbeidskeuze.


Om dit aan te pakken is een concept wetsvoorstel opgesteld, waarvoor een internetconsultatie heeft plaatsgevonden. Deze is inmiddels afgerond; de uitkomsten worden meegenomen in de verdere uitwerking van het wetsvoorstel. De Tweede en de Eerste Kamer zullen zich daarna nog moeten uitlaten over het wetsvoorstel. Het streven is dat de nieuwe wetgeving ingaat per 1 januari 2025.

Wat zegt het wetsvoorstel “Wet modernisering concurrentiebeding”?


Het concurrentiebeding mag maximaal één jaar gelden na het einde van de arbeidsovereenkomst;

  • De werkgever moet de geografische reikwijdte van het concurrentiebeding vastleggen en dit ook goed motiveren;
  • De werkgever moet ook in contracten voor onbepaalde tijd het zwaarwichtig bedrijfsbelang van het concurrentiebeding onderbouwen, iets wat op dit moment alleen nog geldt bij opname van het beding in arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd;
  • De werkgever moet de vertrekkende werknemer uiterlijk één maand voor het einde van de arbeidsovereenkomst laten weten dat hij het concurrentiebeding inroept en voor welke periode hij dit doet. Daarnaast betaalt de werkgever een vergoeding aan de werknemer, te weten 50% van het laatstverdiende maandloon, voor elke maand dat de werkgever het concurrentiebeding toepast;
  • De werkgever mag geen beroep doen op het concurrentiebeding als de beëindiging van de arbeidsovereenkomst het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van zijn kant. Daarentegen is de werkgever geen vergoeding aan de werknemer verschuldigd, wanneer het beëindigen volgt na ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer.

Bestaande concurrentiebedingen blijven rechtsgeldig

Een concurrentiebeding dat vóór de beoogde ingangsdatum in werking is getreden en dat langer dan één jaar geldt, geen geografische reikwijdte vermeldt en/ of waarin de motivatie van het beding ontbreekt, zal rechtsgeldig blijven. Wel is de werkgever na de inwerkingtreding van het wetsvoorstel ook bij een bestaand concurrentiebeding verplicht een vergoeding te betalen wanneer hij een beroep op het beding doet.


Los van bovenstaand wetsvoorstel, is voorgesteld om het concurrentiebeding te verbieden voor werknemers die minder dan anderhalf keer modaal verdienen (modaal 2024: bruto € 44.000 per jaar).


Tenslotte

Hoewel nog niet zeker is hoe de wetswijziging uit zal pakken, is het toch goed om alvast kritisch na te denken over het gebruik van het concurrentiebeding in uw arbeidsovereenkomsten. Is het daadwerkelijk noodzakelijk of wordt mogelijk volstaan met een geheimhoudingsbeding en eventueel een relatiebeding? Kunt u advies gebruiken bij het opstellen van uw arbeidsovereenkomsten? Dan zijn onze coaches u daarbij graag van dienst.

Marjolijn Veldstra-Hoogland RP

Beloningsadviseur


Assendelft

Oranjeboomkade 1 | Postbus 1, 1566 ZG

075 687 49 59

assendelft@vanderlaangroep.nl

Noord-Scharwoude

Kokkel 20, 1723 ZH

0226 31 33 76

noord-scharwoude@vanderlaangroep.nl

Purmerend

Wormerplein 111 | Postbus 11, 1440 AA

0299 42 14 02

purmerend@vanderlaangroep.nl

vanderlaangroep.nl